Kunst~Citaten

 

Uit: De tentoonstelling “Kiezen voor Vincent. Portret van een familiegeschiedenis.”

Kort na het overlijden van Vincent van Gogh in 1890 sterft ook zijn geliefde broer Theo. Diens vrouw Jo van Gogh-Bonger blijft verslagen achter met hun zoontje Vincent. Als jonge weduwe staat Jo voor een belangrijke keuze: wat moet ze doen met de enorme verzameling schilderijen, tekeningen, prenten en brieven van haar zwager en de collectie kunst van tijdgenoten die Theo en Vincent bijeenbrachten?

Jo besluit Theo’s droom om het werk van Vincent bekend te maken voort te zetten. Met grote toewijding spant ze zich haar leven lang in voor het behoud en de verspreiding van Van Goghs werk.

CITATEN


Vincent Van Gogh 

“Ondanks alles zal ik weer opstaan; Ik zal mijn potlood oppakken, dat ik in mijn grote ontmoediging heb verlaten, en ik zal doorgaan met mijn tekening.”

“Doof uw inspiratie en verbeeldingskracht niet uit, wordt geen slaaf van het model.”

“Kunst is om diegenen te troosten die gebroken zijn door het leven.”

“Kleur drukt uit zichzelf iets uit, dat kan men niet missen, daar moet men gebruik van maken. Wat mooi doet, werkelijk mooi – is ook juist.”

“Ik probeer meer en meer mezelf te zijn, geef er relatief weinig om of mensen het goedkeuren of afkeuren.”

“In de kunst moet men zijn hart en ziel leggen.” Vincent aan zijn broer Theo, 13 april 1885 

 


Aristoteles

“Het doel van de kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven, maar het innerlijk… dat is de echte werkelijkheid.”


George Braque

“Alles om ons heen is in een diepe slaap verzonken. Een lichtstraal van het dichterschap is nodig om de werkelijkheid te onthullen.”


Paul Cezanne

“De natuur, ik wilde haar kopiëren, ik kon het niet. Maar ik was tevreden over mezelf toen ik ontdekte dat je de zon niet kunt weergeven, dat je haar met iets anders moet uitbeelden…met kleur.”


 

Leonardo da Vinci

“Art is never finished, only abandoned”

“Art is the Queen of all sciences communicating knowledge to all the generations of the world.”

“Where the Spirit does not work with the hand there is no Art.”

“The painter has the Universe in his Mind and Hands.”